Majors – The Open

Känd över hela världen som British Open, The Open Championship är den äldsta och mest prestigefyllda golftävling i hela världen. Tävlingen är organiserad av R&A och är en del av Europaturen, PGA Touren, och den Japanska Golf Touren. The Open spelas i spelformen slaggolf. Tävlingen grundades 1860 och var till en början spelad på Prestwick GC i golfens hemland Skottland. Idag spelas tävlingen på diverse olika golfbanor i England. Tävlingen spelas varje år den tredje helgen i juli vilket under 2019 gjorde tävlingen till den sista och avslutande ”majorn”.

Namnet The Open kommer ifrån faktumet att tävlingen faktiskt är öppen för alla spelare, proffs som amatörer. Om man som amatörer vill delta i tävlingen kan detta göras genom antingen privat inbjudan eller genom kvalificering. Det är självklart en otroligt hård konkurrens då endast 152 spelare kan delta i tävlingen. 2016 var ett stort år för svensk golf då svenskproffset Henrik Stenson vann British Open som förste svensk någonsin. Tävlingen tog plats på den historiska golfbanan Royal Troon där Henrik Stenson noterades för den lägsta score någonsin i tävlingens historia. Med 264 slag, 20 slag under par, så håller Stenson än idag rekordet inom British Open.

Vinnaren av denna major får många fördelar och fina priser som underlättar och försäkrar dennes fortsatta framtida karriär. Vinnaren får ”Golf Mästar Priset” (Golf Champion Trophy på engelska) vilket är en ärofylld trofé som ges till vinnaren av den regerande mästaren. 18% av prispotten ges till vinnaren. Denna summa var den högsta någonsin 2019 och nådde hela 1.935.000 brittiska pund. Vinnaren är också garanterad inbjudan till alla framtida British Open tävlingar och fem års fortsatt inbjudan till de andra tre Major Championship-tävlingarna, fem års inbjudan till ett dussin PGA Invitationals, och inbjudan till 3 Senior Major-tävlingar när denna vinnare har fyllt 50 och är tillräckligt gammal för delta på Senior Touren.

På statistiksidan så hittar vi Jack Nicklaus med hela 7 stycken andra platser och tre vinster i tävlingen, som bevis på hans storhet under 60 och 70 talets proffsgolf. Som sagt så är Henrik Stenson ända svensk att ha vunnit tävlingen, men vi finner både Jesper Parnevik och Niclas Fasth på varsin andraplats under 1994 respektive 2001. För att hitta den golfspelare med flest British Open-titlar så måste vi gå tillbaka 100 år där vi finner Harry Vardon. Harry Vardon var en gigant under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet då han vann The Open 1896, 1898, 1899, 1903, 1911, och 1914.

Inlägg skapade 24

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote