Resultaträkning

Att räkna resultat och sina scorer när en spelar golf kan till en början vara väldigt knepigt. Termer som på par, under banan, på mitt hcp, och tre sämre uppkommer frekvent på golfbanan. För den ovetande kan detta vara väldigt överväldigande.

Till att börja med så har varje hål sitt eget par. Hålets par indikerar antalet slag som en väldigt duktig golfare behöver för att slå bollen ifrån utslagsteet in i koppen. Det minsta paret ett hål kan ha är 3 slag och det högsta paret är 5 slag (ett fåtal banor i världen har hål med par 6). Det som först och främst avgör vilket par ett hål skall ha är avståndet mellan teet och greenen. Ett vanligt par-3 hål är oftast under 230 meter i längd, ett par-4 hål håller sig emellan 251 och 450 meter medans ett par-5 hål kan sträcka sig så långt som 530 meter. De flesta golfbanor har ett par på 72 men man kan också hitta banor med lägre par som sträcker sig till 68.

Målet med en golfrunda är att försöka slå så få slag som möjligt. Antalet slag som en golfare har slagit på både hål och bana jämförs därefter med dess par och rapporteras därefter antingen som ”under par”, ”på par”, eller ”över par”. Om en golfare till exempel har en score på 76 slag på en bana där paret är 72 så rapporteras det i golftermer att denna spelare ”gick 4 slag över par”. Om denna golfare istället har en score på 68 slag så rapporteras det spelaren ”gick 4 slag under par”. En bör veta att det är väldigt få golfare i världen, icke-professionella, som har förmågan att spela på varje håls par.

Inlägg skapade 18

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote